Mahmud-pašin hamam
16442
post-template-default,single,single-post,postid-16442,single-format-standard,bridge-core-2.4.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,side_area_uncovered_from_content,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-22.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17467

Mahmud-pašin hamam

Hamam

Evlija Čelebi, turski putopisac iz XVII veka je opisijući civilno naselje u Podgrađu Golubačke tvrđave, između ostalih građevina spomenuo i hamam Kodže Mahmud-paše, osvajača Golubačke tvrđave 1458. godine. Smatra se da ovo otkriveno lepo zdanje svedoči o simboličnom značaju Golupca za Mahmud-pašu kao jednom od njegovih najvećih vojnih uspeha.

Golubački hamam  spada u red jednostrukih hamama, što znači da je bio namenjen pre svega muškarcima, ali su ga verovatno mogle koristiti i žene u određeno doba dana ili sedmice. Građen je od pritesanog kamena i opeka. Ispod nivoa poda nađen je hipokaust, prostor kroz koji je strujao topli vazduh i zagrevao gornje prostorije.

Svodovi prostorija su  imali male šestougaone otvore sa funkcijom svetlarnika i ventilacije.  Voda u hamam dopremana je  sa obližnjeg izvora  u brdu.

Sačuvani su svi delovi hamama: šadrvan ili čekaonica i svlačonica, kapaluk-toplija prostorija za odmor posle kupanja,  ćenife – toaleti, mejdan –prostorija koja je služila kao sauna, za masažu i intimnu higijenu, halvate – dve prostorije za toplo i hladno kupanje, hazna –cisterna za vodu i ćulhan – ložionica.

Prema izvorima, hamam je, zajedno sa dućanima, 1546. godine carigradskom vakufu donosio prihod od 800 akči.

Zona: Turistički prostor Tvrđava Golubački grad
Sadržaj: Arheološki park Zapadno podgrađe
Pogledajte stalnu izložbenu postavku Panorama vekova – Centar za posetioce