Novosti3
19014
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-19014,bridge-core-2.4.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,side_area_uncovered_from_content,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-22.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17467

POSETA POMOĆNIKA MINISTRA TURIZMA I MENADŽERA PROJEKTA GIZ-A TVRĐAVI GOLUBAČKI GRAD

U petak, 22. septembra, Tvrđavu Golubački grad posetili su pomoćnik ministra turizma, gospodin Nemanja Radović i viši menadžer projekta GIZ-a, gospodin Tomislav Knežević.

POSETA MINISTRA BEZ PORTFELJA TVRĐAVI GOLUBAČKI GRAD

U nedelju, 30. jula, Tvrđavu Golubački grad posetili su Ministar bez portfelja zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština, gospodin Novica Tončev i predsednik opštine Golubac, gospodin Nebojša Mijović.

SREDNJOVEKOVNA ŠAJKA

Srednjovekovna šajka je pristigla među zidine Tvrđave Golubački grad. ⛵️⚓️

Posetioci koji budu želeli da zavire u čarolije Golubačke tvrđave iz nekog drugog ugla, uskoro će to moći da urade tako što će zaploviti ovom šajkom oko samih zidina i uživati u sasvim novom doživljaju. 🕊

𝘗𝘭𝘰𝘷𝘪𝘥𝘣𝘢 ć𝘦 𝘶𝘴𝘬𝘰𝘳𝘰 𝘣𝘪𝘵𝘪 𝘶𝘬𝘭𝘫𝘶č𝘦𝘯𝘢 𝘬𝘢𝘰 𝘥𝘰𝘥𝘢𝘵𝘯𝘪 𝘴𝘢𝘥𝘳ž𝘢𝘫 𝘬𝘰𝘮𝘱𝘭𝘦𝘬𝘴𝘢, 𝘢 𝘷𝘪 𝘱𝘳𝘢𝘵𝘪𝘵𝘦 𝘯𝘢š𝘦 𝘥𝘳𝘶š𝘵𝘷𝘦𝘯𝘦 𝘮𝘳𝘦ž𝘦 𝘬𝘢𝘬𝘰 𝘣𝘪 𝘴𝘵𝘦 𝘱𝘳𝘷𝘪 𝘴𝘢𝘻𝘯𝘢𝘭𝘪 𝘬𝘢𝘥𝘢 ć𝘦 š𝘢𝘫𝘬𝘢 𝘱𝘰 𝘱𝘳𝘷𝘪 𝘱𝘶𝘵 𝘻𝘢𝘱𝘭𝘰𝘷𝘪𝘵𝘪 𝘴𝘢 𝘴𝘷𝘰𝘫𝘪𝘮 𝘱𝘰𝘴𝘦𝘵𝘪𝘰𝘤𝘪𝘮𝘢.

PESNIČKO VEČE POD SLOGANOM “SVE LJUBAVNE PESME SU PESME NAD PESMAMA – NAJNAJNIJE”

U subotu, 15. jula, Tvrđava Golubački grad je imala čast da ugosti čuvenog književnika Matiju Bećkovića, te je održano prelepo pesničko veče pod sloganom “Sve ljubavne pesme su pesme nad pesmama – NAJNAJNIJE”, u Palati Tvrđave.

Događaj su ulepšali Direktorka Društva „Tvrđava Golubački grad“ d.o.o, Iskra Maksimović kao i književnik Miroslav Maksimović.

KONCERT BRAĆE TEOFILOVIĆ

U četvrtak, 13. jula, u Palati Tvrđave Golubački grad održan je koncert Braća Teofilović / Brothers Teofilovic.

Gosti koji su prisustvovali događaju uživali su u izvanrednom izvođenju tradicionalne muzike i fantastičnom zalasku sunca.

OTVARANJE IZLOŽBE “FRESKE BOGORODICE LJEVIŠKE I TKANINE INSPIRISANE SRPSKIM SREDNJOVEKOVNIM ORNAMENTIMA”

U Palati Tvrđave Golubac, 7. jula 2023. godine otvorena je izložba “FRESKE BOGORODICE LJEVIŠKE I TKANINE INSPIRISANE SRPSKIM SREDNJOVEKOVNIM ORNAMENTIMA” u saradnji sa Narodnim muzejom Srbije, Galerijom fresaka i uz podršku EU za kulturno nasleđe i turizam.

Projekat je imao za cilj da osposobi tri lokalna proizvođača umetničkih rukotvorina (Milicu Mišić, Nadu Radetić i Draganu Ćirković) da izrade nove serije rukotvorina koje su inspirisane srednjovekovnim ženskim vlastelinskim kostimima, zatim ornamentima sa srednjovekovnih srpskih fresaka, mitologijom Golubačke tvrđave i ovog dela Dunava, kao i folklornim elementima posebno ovog kraja Istočne Srbije.

 

IZLOŽBA “BORBA SA ZUBOM VREMENA”

U utorak, 16. aprila, u palati Tvrđave Golubački grad Ambasador Poljske u Srbiji, gospodin Rafal Perl otvorio je izložbu pod nazivom “Borba sa zubom vremena”.

Osim izložbe, gosti su imali priliku da pogledaju i film o 🇵🇱 arheolozima koji su radili na očuvanju kulturne baštine širom 🌎

IZLOŽBA “SVITANJE NAD TVRĐAVOM”

U palati Tvrđave Golubački grad, otvorena je izložba “Svitanje nad Tvrđavom”, Branka Vasiljevića sa motivima Golubačke tvrđave i njene okoline.

UKRCAVANJE BRODA “VIKING LIF” NA PRISTANIŠTE TVRĐAVE GOLUBAČKI GRAD

Ukrcavanjem broda “Viking Lif ”  kompanije Viking, na pristanište Tvrđave Golubački grad, otvorena je ovogodišnja nautička sezona.

Gosti sa međunarodnog rečnog kruzera posetili su Golubačku tvrđavu sa našim vodičima i upoznali su se sa istorijom i kulturom naše zemlje.

PROJEKAT “DVORCI I REGIONI”

Tokom ovog leta završen je međunarodni projekat “Dvorci i regioni”, koji je realizovan uz podršku Internationalnog Višegradskog fonda. Pored Golubačke Tvrđave, partneri na projektu su bili Mađarski nacionalni muzej, Udruženje graditelja mađarskih naselja i regiona, i Muzej zamka Sandomierz iz Poljske. Cilj projekta je bio da se razviju ideje kako zamkovi i tvrđave, koji su nekada bili od izuzetnog značaja, mogu da povrate svoju nekadašnju centralnu ulogu u 21. veku i ispune nezamenljivu funkciju u životu svog naselja i regiona.

Više detalja o prekretnicama projekta (npr. ideja i koncept razvoja klastera dunavskih dvoraca, virtuelna izložba, projektni događaji) možete pronaći na veb stranici projekta. http://castlesregions.eu/
Ako imate pitanja u vezi sa konceptom klastera dunavskih dvoraca, slobodno nas kontaktirajte putem e-mail adrese: info@castlesregions.eu
Projekat sufinansiraju vlade Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke kroz višegradske grantove Međunarodnog višegradskog fonda. Misija fonda je da unapredi ideje za održivu regionalnu saradnju u Centralnoj Evropi.

UDAR GROMA U ŠEŠIR KULU – TVRĐAVA GOLUBAČKI GRAD

Uprkos tome što je Tvrđava Golubački grad neosvojiva, u nedelju, 21. avgusta, najatraktivniji i najviši deo utvrđenja, Šešir kulu, osvojio je jedan grom svojim snažnim udarcem.

POSETA DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE TVRĐAVI GOLUBAČKI GRAD

U sredu, 10. avgusta, u okviru svoje prve posete istočnoj Srbiji Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji posetio je Tvrđavu Golubački grad.