Novosti3
19014
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-19014,bridge-core-2.4.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,side_area_uncovered_from_content,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-22.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17467

IZLOŽBA “BORBA SA ZUBOM VREMENA”

U utorak, 16. aprila, u palati Tvrđave Golubački grad Ambasador Poljske u Srbiji, gospodin Rafal Perl otvorio je izložbu pod nazivom “Borba sa zubom vremena”.

Osim izložbe, gosti su imali priliku da pogledaju i film o 🇵🇱 arheolozima koji su radili na očuvanju kulturne baštine širom 🌎

IZLOŽBA “SVITANJE NAD TVRĐAVOM”

U palati Tvrđave Golubački grad, otvorena je izložba “Svitanje nad Tvrđavom”, Branka Vasiljevića sa motivima Golubačke tvrđave i njene okoline.

UKRCAVANJE BRODA “VIKING LIF” NA PRISTANIŠTE TVRĐAVE GOLUBAČKI GRAD

Ukrcavanjem broda “Viking Lif ”  kompanije Viking, na pristanište Tvrđave Golubački grad, otvorena je ovogodišnja nautička sezona.

Gosti sa međunarodnog rečnog kruzera posetili su Golubačku tvrđavu sa našim vodičima i upoznali su se sa istorijom i kulturom naše zemlje.

PROJEKAT “DVORCI I REGIONI”

Tokom ovog leta završen je međunarodni projekat “Dvorci i regioni”, koji je realizovan uz podršku Internationalnog Višegradskog fonda. Pored Golubačke Tvrđave, partneri na projektu su bili Mađarski nacionalni muzej, Udruženje graditelja mađarskih naselja i regiona, i Muzej zamka Sandomierz iz Poljske. Cilj projekta je bio da se razviju ideje kako zamkovi i tvrđave, koji su nekada bili od izuzetnog značaja, mogu da povrate svoju nekadašnju centralnu ulogu u 21. veku i ispune nezamenljivu funkciju u životu svog naselja i regiona.

Više detalja o prekretnicama projekta (npr. ideja i koncept razvoja klastera dunavskih dvoraca, virtuelna izložba, projektni događaji) možete pronaći na veb stranici projekta. http://castlesregions.eu/
Ako imate pitanja u vezi sa konceptom klastera dunavskih dvoraca, slobodno nas kontaktirajte putem e-mail adrese: info@castlesregions.eu
Projekat sufinansiraju vlade Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke kroz višegradske grantove Međunarodnog višegradskog fonda. Misija fonda je da unapredi ideje za održivu regionalnu saradnju u Centralnoj Evropi.

UDAR GROMA U ŠEŠIR KULU – TVRĐAVA GOLUBAČKI GRAD

Uprkos tome što je Tvrđava Golubački grad neosvojiva, u nedelju, 21. avgusta, najatraktivniji i najviši deo utvrđenja, Šešir kulu, osvojio je jedan grom svojim snažnim udarcem.

POSETA DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE TVRĐAVI GOLUBAČKI GRAD

U sredu, 10. avgusta, u okviru svoje prve posete istočnoj Srbiji Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji posetio je Tvrđavu Golubački grad.