Novosti3
19014
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-19014,bridge-core-2.4.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,side_area_uncovered_from_content,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-22.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17467

“ARHEOLOŠKO BRDO”

U petak, 24. maja, zvanično je otvoren park “Arheološko brdo” u okviru Tvrđave Golubački grad.

Otvaranju je prethodila revitalizacija Spoljnog dvorišta tvrđave u vrednosti od 556.650 eura, u okviru projekta #EUzaTEBE – za kulturno nasleđe i turizam koji zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

1. MAJ NA TVRĐAVI GOLUBAČKI GRAD

U sredu, 1. maja, Tvrđavu Golubački grad obišlo je 3000 posetilaca.

Ukoliko i Vi želite da se osetite kao srednjovekovni vitez, i uživate u obilasku bajkovitog utvrđenja, Tvrđava će raditi svakog dana od 10.00 do 17.00 časova, a prvi neradni dan biće ponedeljak, 13. maj.

SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE POD NAZIVOM “SVETI RATNICI U SRPSKOM SREDNJOVEKOVNOM SLIKARSTVU”

U sredu, 24. aprila u palati Tvrđave Golubački grad svečano je otkriven rekonstruisani srednjovekovni oklop i otvorena izložba pod nazivom “Sveti ratnici u srpskom srednjovekovnom slikarstvu”, u saradnji sa Galerijom fresaka Narodni muzej Srbije.

Zahvaljujemo se svim gostima i učesnicima programa koji su uveličali događaj a posebna zahvalnost dr Emini Zečević,savetniku Narodnog muzeja Srbije koja je otvorila izložbu kao i prof. dr Dubravki Đukanović, direktorki Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd, koja je i svečano otkrila rekonstruisani oklop.

Izložbe će moći da se posete od 25. aprila u okviru zelene zone Tvrđava Golubački grad.

“SVETI RATNICI U SRPSKOM SREDNJOVEKOVNOM SLIKARSTVU”

“Sveti ratnici u srpskom srednjovekovnom slikarstvu” pripremio je i postavio dr Bojan Popović, rukovodilac Galerije fresaka Narodnog muzeja Srbije u Palati Tvrđave Golubac. Fascinantna lepota izloženih fresaka priča priču o 40 svetih mučenika i prikazuje svu lepotu srpskog srednjovekovnog slikarstva. Posetioci Tvrđave Golubac imaće jedinstvenu priliku da vide i dožive čudesni svet freskoslikarstva i da saznaju ko su bili sveti ratnici i upoznaju Aretu, Nikitu, Nestora, Merkurija, svetog Đorđa, svetog Dimitrija, Teodore, Prokopija…

MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA U BERLINU

Na štandu Turistička organizacija Srbije,Tvrđava Golubački grad predstaviće ponudu Donjeg Podunavlja i Istočne Srbije na najvećem Međunarodnom sajmu turizma u Berlinu.

U periodu od 5. do 7. marta imate priliku da posetite sajam u Berlinu i upoznate se sa prezentacijom Đerdapa.

Vidimo se !

IZLOŽBA POSVEĆENA PROJEKTU MILOŠ OBRENOVIĆ BAŠTINA BUDUĆNOSTI – GORNJA DOBRINJA

U saradnji sa Spomen umetničkom kolonijom „Miroslav Protić“ iz Gornje Dobrinje otvorena je u Palati Tvrđave Golubac izložba posvećena projektu Miloš Obrenović baština budućnosti – Gornja Dobrinja

Gornja Dobrinja je selo u Zapadnoj Srbiji, dvadeset kilometara od Požege, rodno mesto kneza Miloša Obrenovića. Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture, 1974. godine proglašena je za Prostorno kulturno istorijsku celinu, kulturno dobro od izuzetnog značaja.
Spomeničku celinu čine: crkva Sv. Ap. Petra i Pavla (1822.g.), Čardak sa česmom (1860.g.), Zvonik (1870.g.) i Beleg na mestu rodne kuće kneza Miloša Obrenovića (1879.g.)
Izložba detaljno prikazuje spomenički kompleks u Gornjoj Dobrinji, faze dosadašnje rekonstrukcije, kao i plan nastavka rekonstrukcije i uredjivanja spomeničkog Kompleksa, kao i predlog njegove turističke afirmacije.
Autor izložbe je osnivač Spomen umetničke kolonije „Miroslav Protić“, arhitekta, Jasminka Protić.
Izložba je otvorena do 20. aprila 2024. godine

Poštovani posetioci, prijatelji,

Sa velikom tugom obaveštavamo Vas da nas je napustio naš prijatelj, kolega i pre svega veliki čovek Aleksandar Saša Planinšek.
Nesebično se zalagao za sve svoje kolege i ostvarivanje njihovih prava.
Sale je dao sve da se projekat rekonstrukcije Tvrđava Golubački grad završi i da Tvrđava postane svetski prepoznatljiv turistički lokalitet. Bez njega i njegove pomoći mnogo toga ne bi bilo moguće ostvariti.
Porodici i njegovim najdražima iskazujemo najdublje i najiskrenije saučešće.
Kremacija će biti održana u sredu, 27. decembra u 13:15 časova na Novom groblju.

POSETA POMOĆNIKA MINISTRA TURIZMA I MENADŽERA PROJEKTA GIZ-A TVRĐAVI GOLUBAČKI GRAD

U petak, 22. septembra, Tvrđavu Golubački grad posetili su pomoćnik ministra turizma, gospodin Nemanja Radović i viši menadžer projekta GIZ-a, gospodin Tomislav Knežević.

POSETA MINISTRA BEZ PORTFELJA TVRĐAVI GOLUBAČKI GRAD

U nedelju, 30. jula, Tvrđavu Golubački grad posetili su Ministar bez portfelja zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština, gospodin Novica Tončev i predsednik opštine Golubac, gospodin Nebojša Mijović.

SREDNJOVEKOVNA ŠAJKA

Srednjovekovna šajka je pristigla među zidine Tvrđave Golubački grad. ⛵️⚓️

Posetioci koji budu želeli da zavire u čarolije Golubačke tvrđave iz nekog drugog ugla, uskoro će to moći da urade tako što će zaploviti ovom šajkom oko samih zidina i uživati u sasvim novom doživljaju. 🕊

𝘗𝘭𝘰𝘷𝘪𝘥𝘣𝘢 ć𝘦 𝘶𝘴𝘬𝘰𝘳𝘰 𝘣𝘪𝘵𝘪 𝘶𝘬𝘭𝘫𝘶č𝘦𝘯𝘢 𝘬𝘢𝘰 𝘥𝘰𝘥𝘢𝘵𝘯𝘪 𝘴𝘢𝘥𝘳ž𝘢𝘫 𝘬𝘰𝘮𝘱𝘭𝘦𝘬𝘴𝘢, 𝘢 𝘷𝘪 𝘱𝘳𝘢𝘵𝘪𝘵𝘦 𝘯𝘢š𝘦 𝘥𝘳𝘶š𝘵𝘷𝘦𝘯𝘦 𝘮𝘳𝘦ž𝘦 𝘬𝘢𝘬𝘰 𝘣𝘪 𝘴𝘵𝘦 𝘱𝘳𝘷𝘪 𝘴𝘢𝘻𝘯𝘢𝘭𝘪 𝘬𝘢𝘥𝘢 ć𝘦 š𝘢𝘫𝘬𝘢 𝘱𝘰 𝘱𝘳𝘷𝘪 𝘱𝘶𝘵 𝘻𝘢𝘱𝘭𝘰𝘷𝘪𝘵𝘪 𝘴𝘢 𝘴𝘷𝘰𝘫𝘪𝘮 𝘱𝘰𝘴𝘦𝘵𝘪𝘰𝘤𝘪𝘮𝘢.

PESNIČKO VEČE POD SLOGANOM “SVE LJUBAVNE PESME SU PESME NAD PESMAMA – NAJNAJNIJE”

U subotu, 15. jula, Tvrđava Golubački grad je imala čast da ugosti čuvenog književnika Matiju Bećkovića, te je održano prelepo pesničko veče pod sloganom “Sve ljubavne pesme su pesme nad pesmama – NAJNAJNIJE”, u Palati Tvrđave.

Događaj su ulepšali Direktorka Društva „Tvrđava Golubački grad“ d.o.o, Iskra Maksimović kao i književnik Miroslav Maksimović.

KONCERT BRAĆE TEOFILOVIĆ

U četvrtak, 13. jula, u Palati Tvrđave Golubački grad održan je koncert Braća Teofilović / Brothers Teofilovic.

Gosti koji su prisustvovali događaju uživali su u izvanrednom izvođenju tradicionalne muzike i fantastičnom zalasku sunca.

OTVARANJE IZLOŽBE “FRESKE BOGORODICE LJEVIŠKE I TKANINE INSPIRISANE SRPSKIM SREDNJOVEKOVNIM ORNAMENTIMA”

U Palati Tvrđave Golubac, 7. jula 2023. godine otvorena je izložba “FRESKE BOGORODICE LJEVIŠKE I TKANINE INSPIRISANE SRPSKIM SREDNJOVEKOVNIM ORNAMENTIMA” u saradnji sa Narodnim muzejom Srbije, Galerijom fresaka i uz podršku EU za kulturno nasleđe i turizam.

Projekat je imao za cilj da osposobi tri lokalna proizvođača umetničkih rukotvorina (Milicu Mišić, Nadu Radetić i Draganu Ćirković) da izrade nove serije rukotvorina koje su inspirisane srednjovekovnim ženskim vlastelinskim kostimima, zatim ornamentima sa srednjovekovnih srpskih fresaka, mitologijom Golubačke tvrđave i ovog dela Dunava, kao i folklornim elementima posebno ovog kraja Istočne Srbije.

 

IZLOŽBA “BORBA SA ZUBOM VREMENA”

U utorak, 16. aprila, u palati Tvrđave Golubački grad Ambasador Poljske u Srbiji, gospodin Rafal Perl otvorio je izložbu pod nazivom “Borba sa zubom vremena”.

Osim izložbe, gosti su imali priliku da pogledaju i film o 🇵🇱 arheolozima koji su radili na očuvanju kulturne baštine širom 🌎

IZLOŽBA “SVITANJE NAD TVRĐAVOM”

U palati Tvrđave Golubački grad, otvorena je izložba “Svitanje nad Tvrđavom”, Branka Vasiljevića sa motivima Golubačke tvrđave i njene okoline.

UKRCAVANJE BRODA “VIKING LIF” NA PRISTANIŠTE TVRĐAVE GOLUBAČKI GRAD

Ukrcavanjem broda “Viking Lif ”  kompanije Viking, na pristanište Tvrđave Golubački grad, otvorena je ovogodišnja nautička sezona.

Gosti sa međunarodnog rečnog kruzera posetili su Golubačku tvrđavu sa našim vodičima i upoznali su se sa istorijom i kulturom naše zemlje.

PROJEKAT “DVORCI I REGIONI”

Tokom ovog leta završen je međunarodni projekat “Dvorci i regioni”, koji je realizovan uz podršku Internationalnog Višegradskog fonda. Pored Golubačke Tvrđave, partneri na projektu su bili Mađarski nacionalni muzej, Udruženje graditelja mađarskih naselja i regiona, i Muzej zamka Sandomierz iz Poljske. Cilj projekta je bio da se razviju ideje kako zamkovi i tvrđave, koji su nekada bili od izuzetnog značaja, mogu da povrate svoju nekadašnju centralnu ulogu u 21. veku i ispune nezamenljivu funkciju u životu svog naselja i regiona.

Više detalja o prekretnicama projekta (npr. ideja i koncept razvoja klastera dunavskih dvoraca, virtuelna izložba, projektni događaji) možete pronaći na veb stranici projekta. http://castlesregions.eu/
Ako imate pitanja u vezi sa konceptom klastera dunavskih dvoraca, slobodno nas kontaktirajte putem e-mail adrese: info@castlesregions.eu
Projekat sufinansiraju vlade Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke kroz višegradske grantove Međunarodnog višegradskog fonda. Misija fonda je da unapredi ideje za održivu regionalnu saradnju u Centralnoj Evropi.

UDAR GROMA U ŠEŠIR KULU – TVRĐAVA GOLUBAČKI GRAD

Uprkos tome što je Tvrđava Golubački grad neosvojiva, u nedelju, 21. avgusta, najatraktivniji i najviši deo utvrđenja, Šešir kulu, osvojio je jedan grom svojim snažnim udarcem.

POSETA DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE TVRĐAVI GOLUBAČKI GRAD

U sredu, 10. avgusta, u okviru svoje prve posete istočnoj Srbiji Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji posetio je Tvrđavu Golubački grad.