Projekat dvorci i regioni
18390
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-18390,bridge-core-2.4.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,side_area_uncovered_from_content,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-22.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17467

Projekat “Dvorci i regioni”

Tvrđava Golubački grad d.o.o. je partner u projektu “Dvorci i regioni”  koji je podržao Višegrad fond V4 Plus program. Vodeći partner je Nacionalni muzej Mađarske, a pored Tvrđave Golubački grad partneri su i Udruženje programera mađarskih naselja i regiona u Mađarskoj, Tvrđava Komarno u Slovačkoj i Okružni muzej u Sandomjeržu u Poljskoj. Neposredni učesnici Projekta su Tvrđava Golubački grad, Tvrđava Estergom, Tvrđava Komarno, dvorac Višegrad i muzej u Sandomjeržu.

 

Osnovni cilj Projekta jeste uspostavljanje saradnje i mreže institucija učesnica kao i podrška razvoju uloga tvrđava i dvoraca u regionu. Iako su dvorci i tvrđave važni spomenici kulturnog nasleđa i turističke destinacije sa regionalnog stanovišta, dvorci i tvrđave u zemljama V4 (Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska) i na Zapadnom Balkanu ne dostižu svoj puni potencijal u regionalnom razvoju, diversifikaciji turizma i u formalnim obrazovnim sistemima. Projekat treba da ponudi različite modele i mehanizme tog podsticanja.

 

Posebno:

  1. diversifikacija turizma i upravljanja destinacijama u razvoju regionalne ekonomije, kao i razvoju regionalnih brendova. Dvorci i tvrđave koji učestvuju mogu delovati zajedno na globalnom turističkom tržištu;
  2. u formalnom obrazovnom sistemu u regionu (npr. dvorci i tvrđave i njihovo prirodno okruženje mogu učiniti obrazovne materijale na mreži nastale širenjem virtuelnog obrazovanja iskustvenijim, autentičnijim i efikasnijim);
  3. jačanje zajedničkog regionalnog identiteta kroz zajedničku virtuelnu izložbu;
  4. pružanje podrške redovnom prenosu znanja i saradnji uspostavljanjem mreže;
  5. doprinos povećanju broja regionalnih i lokalnih inicijativa za bratimljenje, kao i zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

 

U okviru Projekta urađena je posebna virtuelna izložba pod nazivom „Naša zajednička prošlost za zajedničku budućnost”, koja je obuhvatila izložbene postavke iz svih tvrđava i muzeja učesnika Projekta. Izložbu i više informacija o njoj možete naći na posebnom linku: https://castlesregions.eu/ve.

 

U okviru Projekta raspisano je i takmičenje za učenike srednjih škola čiji je cilj promocija  znanja o zajedničkoj istorijskoj sudbini naroda, regiona i država duž Dunava i Visle, kao i saradnja mladih između ovih regiona i država. U Srbiji na konkursu učestvuju učenici  od I do III razreda Srednje škole u Velikom Gradištu.

 

U skladu sa planom  realizacije Projekta u Tvrđavi Golubački grad održaće se 19.  oktobra 2021. godine međunarodna radionica pod nazivom “Tvrđave za region – region za tvrđave” na kojoj će učestvovati projektni partneri  iz Slovačke, Mađarske, Poljske, domaći turistički radnici, stručnjaci,  istraživači, predstavnici  institucija iz kulture, turizma, predstavnici privrednog sektora, gosti iz Rumunije.

 

Za više informacija posetite zvanični sajt www.castlesregions.eu