Rimska kuća
16437
post-template-default,single,single-post,postid-16437,single-format-standard,bridge-core-2.4.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,side_area_uncovered_from_content,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-22.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17467

Rimska kuća

Rimska kuca

„Rimska kuća“ predstavlja ostatke antičkog objekta koji je otkriven na nivou temelja. Podignuta je krajem II ili početkom III veka i trajala je i tokom IV veka. Građena je od kamena i opeka, tehnikom naizmeničnog slaganja (opus mixtum). Dimenzija je 25×5 m i činile su je 4 prostorije. Zidovi i podovi prostorija bili su omalterisani  vodonepropusnim malterom, a podovi su dodatno popločavani opekom.

U sloju rušenja pronađeni su i ostaci zidnog fresko slikarstva. Ulomci maltera bojeni su u bojama   bordo, oker, žute, zelene i golubije plave, a na jednom većem ulomku naslikana je glava ribe. 

Veliki broj nalaza opeka sa legijskim pečatom iz ruševina „Rimske kuće“ potvrdili su prisustvo rimske vojne posade na ovom prostoru I delatnost  Legije IV Flavije Feliks Kupis  i legije VII Klaudije.

Zona: Turistički prostor Tvrđava Golubački grad
Sadržaj: Arheološki park Zapadno podgrađe
Pogledajte stalnu izložbenu postavku Panorama vekova – Centar za posetioce