Vitezovi golubačke tvrđave
16677
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16677,bridge-core-2.4.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,side_area_uncovered_from_content,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-22.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17467

Vitezovi Golubačke tvrđave

I ZAVIŠA CRNI – EVROPSKI VITEZ I DIPLOMATA

Početkom XV veka Dunav je bio granica između Ugarske, Srbije i Osmanskog carstva. Niz događaja učinio je Golubac jednom od najvažnijih pograničnih tvrđava i izazvao ugarskog kralja Žigmunda da 1428. godine okupi najbolje vitezove Evrope i dovede ih pod njene zidine. Ova bitka odjeknula je tadašnjim svetom, a viteška dela su nadživela vekove.

 

Izložba “Vitezovi Golubačke tvrđave” i “Zaviša Crni-evropski vitez i diplomata” donosi Vam priču o jednom od srednjovekovnih viteških redova, Redu Zmaja, koji su činili najznačajniji vladari, plemići i ratnici toga doba, i priču o najpoznatijoj bici za Golubačku tvrđavu 1428. godine i njenim učesnicima – vitezovima, među kojima je bio i čuveni poljski vitez Zaviša Crni.

Vitezovi Golubačke tvrđave
Vitezovi Golubačke tvrđave